CAI COAX UTP: Wat moet ik weten over de tv-aansluiting in mijn nieuwbouwwoning? 

Naast het inrichten van jouw woning zijn internet en televisie een belangrijk onderdeel wat geregeld moet worden voor je je nieuwbouwwoning betreedt. Je moet natuurlijk op zoek naar een abonnement met bijbehorende leverancier, maar je moet ook verschillende kabels aanleggen. Coax/Cai en UTP zijn vaak gehoorde termen. In deze blogpost leggen we de verschillen uit en gaan we verder in op het afsluiten van een abonnement. Het is wel zo fijn om dit allemaal geregeld te hebben voor je in je nieuwe stulp woont! 

De eerste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is op welke manier je televisie wil ontvangen. Is dat via de Kabel of via glasvezel? En is er uberhaupt glasvezel aanwezig op de plek waar je wil wonen?

In het geval van TV kijken via de kabel heb je een Cai/Coax aansluiting nodig. Voor het TV kijken via glasvezel heeft u een UTP-aansluiting nodig. Wil je dit later beslissen dan is het wijs om voor beide soorten kabels te gaan. Het verschilt per aanbieder welk type kabel zij ondersteunen. Ziggo gebruikt bijvoorbeeld Coax-kabel voor televisie en KPN gebruikt UTP- kabels.

CAI/COAX

Een Coax-kabel draagt beeld en geluid over. Deze kan je op een Cai-kabel aansluiten als je tv wilt kijken via kabel of satelliet. Bij de aanschaf van een coaxkabel is het van belang om op bepaalde eigenschappen te letten. Voor het kijken van televisie heb je minimaal 900 Mhz nodig, ga je voor lager dan heb je kans dat er blokjes op het televisiescherm komen. Er wordt vaak voor coax gekozen omdat deze aansluiting eigenlijk altijd beschikbaar is. Toch heb je in een nieuwbouwwoning, wanneer je gebruikmaakt van glasvezel internet, de coax aansluiting niet per se meer nodig. Veel providers hebben de kabel ingeruild voor een digitale tv-ontvanger op stroom en UTP. Dit is een gemakkelijkere optie met een betere beeldkwaliteit. 

UTP 

Een UTP-kabel is een andere optie voor het aanleggen van telefonie- en computernetwerken. Een UTP-kabel zorgt voor een internetverbinding binnen de woning. Tv kijken via een UTP-aansluiting houdt dus eigenlijk in dat u via de internetaansluiting tv kijkt. Deze UTP-kabel wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk van de aanbieder. 

Postcodecheck

Met de postcodecheck kan je achterhalen welke providers er op jouw adres leveren. Je ziet gemakkelijk jouw maximale internetsnelheid, type internetverbindingen en maximale internetsnelheid. Het verschilt per aanbieder welk type kabel zij ondersteunen. 

Bekabeling

Het is verstandig om ruim van tevoren na te denken over de bekabeling in de nieuwbouwwoning. Het is verstandig om een aantal loze leidingen aan te laten leggen zodat hierdoor de juiste kabels getrokken kunnen worden.  Denk bijvoorbeeld na over het inrichten van een kantoor in de woning; een vaste internetverbinding is altijd stabieler dan een draadloze internetverbinding. Heb je een smart tv of ga je er een aanschaffen? Trek dan gelijk een internetkabel naar de plek waar de tv komt te staan. Denk hierbij ook aan tv’s op slaapkamers. Waar plaats je de WiFi router? Een stabiele draadloze internetverbinding door de hele woning is wel zo fijn. Denk daarom ook na over het bereik van deze router. Beslis waar een eventueel accespoint geplaatst kan worden. 

Tijdlijn

Voor de bouw:

  • Loze leidingen intekenen en aanleggen
  • Inlezen in verschillende verbindingen 

Voor oplevering:

  • Doe de postcodecheck 
  • Vergelijk internetproviders 
  • Sluit je internetpakket af 

Na oplevering:

  • Check het bereik overal in huis en versterk waar nodig 

Het kopen van een nieuwbouwwoning gaat niet alleen over het uitzoeken van meubels en het inrichten van de ruimtes. Zoals hierboven duidelijk wordt zijn er ook wat ingewikkeldere termen en beslissingen die goed doordacht moeten worden. 

Mocht je nog vragen hebben over deze termen of een andere vraag over jouw nieuwbouwwoning, neem dan contact op met Studio Maris! Dus heb je na het lezen van deze blog behoefte aan advies? We denken graag met je mee. Neem contact met ons op of boek een inspiratiesessie met een van onze adviseurs. 

 

Bekijk meer tips in onze kennisbank. Wij delen graag alle kennis met je die wij in de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Ga jij binnenkort starten met het bouwen van je droomwoning? Onze blogs helpen je vast en zeker op weg.

Deel dit artikel

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email