Kwaliteitskaders verduurzamen woningen: BENG, EPV en NOM

Het verduurzamen van gebouwen is broodnodig en helemaal van deze tijd. Tegenwoordig is Bijna Energieneutraal Gebouw (BENG) de minimale eis. Maar er zijn nog meer kwaliteitskeurmerken voor het verduurzamen van gebouwen als het eerdere energieneutraal bouwen, en EPV en NOM. Vanaf 2020 moeten alle vergunningaanvragen voor nieuwbouw voldoen aan de BENG-eisen. 

Energie neutraal bouwen.

Deze gebouwen wekken het hele gebouwgebonden energiegebruik zelf op. Gebouwgebonden energie is energie die nodig is voor het gebouw zelf. Gebruiksgebonden energie is energie die afhankelijk is van het gebruik van het gebouw. Het energiegebruik wordt gemeten in de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC), bij energie neutraal bouwen hoort een EPC van 0.   

BENG

Bijna Energieneutraal Gebouw (BENG) is sinds 2020 de minimale eis en vervangt de EPC voor alle gebouwen. Gebouwen krijgen aanvullende eisen omtrent energieverbruik en energieopwekking. Dit zal vergelijkbaar zijn met een EPC van 0,2. Er worden eisen gesteld aan de maximale energiebehoefte, het maximale primair energiegebruik en het minimale aandeel hernieuwbare energie. 

EPV 

De Energieprestatievergoeding (EPV) gaat verder dan de BENG. Wekt een woning zelf energie op en is het energiezuinig? Dan kan de eigenaar een vergoeding vragen voor de gemaakte kosten. De EPV is strenger dan de BENG. Je moet hier jaarlijks laten zien dat er voldoende energie wordt opgewekt. Ook moet je na oplevering laten zien wat je daadwerkelijk hebt gebouwd, waar je bij de BENG alleen de voorafgaande planning hoeft te laten zien. 

Nul op de meter (NOM) 

NOM geeft nog meer garantie dan de EPV. Er wordt verder gekeken dan alleen het opwekken en verbruik van energie. Zo wordt er gekeken naar het leefklimaat van de bewoner, als geluidsoverlast van installaties en de toevoer van frisse lucht. Ook bij NOM wordt er in de praktijk gekeken of er voldaan wordt aan de eisen. 

Wanneer een gebouw volgens NOM is gebouwd geeft het bouwbedrijf daar tien jaar garantie op.  

Er zijn dus verschillende kwaliteitskeurmerken voor de verduurzaming van gebouwen, check altijd goed volgens welk keurmerk jouw woning is gebouwd!

Heb je verdere vragen over deze termen? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op of boek een inspiratiesessie met een van onze adviseurs. 

Deel dit artikel

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email