Wat is een erfafscheiding? Hier moet je aan denken!

Wanneer je een woning hebt gekocht ga je als vanzelf vaak als eerste bezig met de binnenkant van de woning: verbouwen, verven, inrichten; alles komt voorbij! Zodra hier een concreet beeld van is kijk je vanzelf naar de buitenkant. De tuin is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de woning en draagt zeer zeker bij aan het woonplezier. Met het inrichten van de tuin komt ook de erfafscheiding voorbij. Wat is dit? En wat voor een opties zijn er? Erfafscheidingen staan in de top 5 van burenruzies, dus het is belangrijk dat je je goed op de hoogte bent van de do’s en don’ts. In deze blog praten we je bij! 

Wat is een erfafscheiding?

Erfafscheiding is niet meer dan een grens in de vorm van beplanting, stenen of ander materiaal. Deze afscheiding geeft jouw stuk grond aan en scheidt jouw grond van de grond van de buren. Denk aan een schutting, heg of scheidsmuur. Bij de wet is bepaald dat deze maximaal twee meter lang mag zijn, in de voortuin maximaal één meter. Op jouw eigen grond mag je te allen tijde een erfafscheiding plaatsen, je hebt dan geen toestemming van buren nodig. 

Zodra je de erfafscheiding op de kadastrale grens plaatst wordt het een ander verhaal en is toestemming vragen van buren verplicht. Benieuwd naar de kadastrale grens? Raadpleeg dan het kadaster, hierin kun je precies vinden waar de grens ligt. 

Ben je van plan om samen met de buren een erfafscheiding te plaatsen op de erfgrens? Dan ben je samen eigenaar van de erfafscheiding. Echter mogen beide partijen kiezen wat ze met hun kant van de afscheiding doen. Een tip: maak duidelijke afspraken en leg deze eventueel vast op papier zodat er in de toekomst geen problemen over kunnen komen. 

Welke soorten tuinafscheiding zijn er?

  • Standaard houten schutting 

Deze kennen we natuurlijk allemaal: de standaard houten schutting. Grenen, Vurenhout, Douglashout en Hardhout zijn geschikte soorten voor een schutting.

  • Natuurlijke erfafscheiding: dit zijn afscheidingen gemaakt van levende beplanting. Dit soort afscheiding wordt ook wel natuurlijke erfafscheiding genoemd. Het is belangrijk om de juiste soort plant te kiezen. Denk aan de kenmerken van de plant: verliest deze veel blad? Wanneer bloeit de plant? Geeft de plant geen gekke geur af? Staat de afscheiding in de zon en kan de beplanting dit aan? De meest gebruikte afscheidingen zijn de beukenhaag en laurierhaag. De beukenhaag is een plant die goed blad vasthoudt en heeft weinig onderhoud nodig. De laurierhaag is het hele jaar door groen en doet het goed in zowel zon als schaduw. Natuurlijk is het van belang dat vanaf het planten de haag de ruimte krijgt om te groeien. 

  • Steensmuur

Een steensmuur is een muur met de dikte van de lengte van één steen. Deze moet natuurlijk gefundeerd worden in de grond. 

  • Riet of bamboe

Dit is een steeds vaker gekozen optie als schutting. Riet of bamboe als schutting zorgt voor een natuurlijke look in de tuin en past vaak goed bij de verdere beplanting. Het creëert een rustige uitstraling en is relatief gezien makkelijk te plaatsen. 

  • Hekwerk, staal of gaas

Deze transparante erfafscheiding wordt vaak gebruikt voor bedrijventerreinen, industrieterreinen et cetera. Dit is minder geschikt als afscheiding tussen twee huizen. 

  • Schanskorf

Een schanskorf is een korf gemaakt van gaas, gevuld met natuursteen. Deze vorm wordt vaak gebruikt als afscheiding en heeft een industriële look.  

Weet jij al welke vorm voor jou het beste past? Heb je meer advies nodig? Het Studio Maris team staat voor je klaar! Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies over alles wat je maar kan bedenken rondom je nieuwbouwwoning! 

Deel dit artikel

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email