Een omvormer; wat is dat eigenlijk?

Omvormer, gelijkstroom, wisselstroom. Allemaal termen die je waarschijnlijk om de oren vliegen bij de aankoop van een duurzaam en energiezuinig huis. Wat betekenen ze? We maken je graag wegwijs!

Bij het bouwen van een duurzaam en energiezuinig huis zijn er in de meeste gevallen ook zonnepanelen geplaatst op het dak. Deze panelen produceren gelijkstroom. Deze gelijkstroom is onbruikbaar voor onze huishoudelijke apparaten.

Voor energie die we gebruiken in huis hebben we dus een ander soort stroom nodig, namelijk wisselstroom.

Een omvormer zorgt dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom. Deze wisselstroom wordt via de meterkast geleverd aan het stroomnet.

De omvormer is dus een heel belangrijke schakel in de zonnepanelen installatie.

Er zijn op dit moment drie soorten omvormers:

  • String omvormers:

Alle zonnepanelen worden in een serie (of; string) aangesloten zodat ze met elkaar verbonden zijn. Deze worden aangesloten op een String omvormer. Deze technologie wordt al lang gebruikt, maar is niet altijd de beste. De serie zonnepanelen produceert namelijk alleen zoveel stroom als het minst productieve zonnepaneel. Als een deel van de serie wordt beschaduwd produceert dus de hele serie het vermogen van het beschaduwde deel. Deze omvormer is relatief goedkoop in aanschaf en makkelijk te onderhouden, wel gaat deze omvormer korter mee dan de andere soorten omvormers.

  • Micro omvormers:

Dit soort omvormer wordt afzonderlijk op elk zonnepaneel geplaatst en vormen direct de gelijkstroom om in wisselstroom. Er is dus geen centrale omvormer in de woning. Dit soort heeft als groot voordeel dat schaduw geen invloed heeft op alle zonnepanelen. Micro omvormers hebben een lange levensduur en een optimaal rendement, maar zijn duurder in aanschaf en onderhoud.

  • Power Optimizers:

Deze omvormer wordt ook afzonderlijk op elk paneel geplaatst. Het verschil met een micro omvormer is dat de geproduceerde gelijkstroom direct wordt omgezet door een centrale omvormer. Power Optimizers zijn ook niet gevoelig voor schaduwvorming, waardoor er meer zonne-energie opgewekt wordt.  Deze omvormer heeft een lange levensduur en een optimaal rendement maar is duurder in aanschaf en onderhoud.

 

Meer informatie over omvormers in jouw nieuwbouwhuis? Of andere vragen? Neem gerust contact met ons op of boek een inspiratiesessie met een van onze adviseurs.

 

Deel dit artikel

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email