Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp?

De naam zegt het al, de warmtepomp verpompt warmte en is een duurzame manier van verwarmen. Hiermee is de welbekende cv-ketel verleden tijd en wordt er warmte uit de lucht, bodem of het grondwater gehaald. Hiervoor wordt stroom gebruikt, maar veel minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp.

Daarnaast verminder je jouw gasverbruik tot wel tachtig procent en ben je dus goed voorbereid op de toekomst, gezien het streven van Nederland is om in 2050 gasvrij te zijn!

 Is iedere woning geschikt voor een warmtepomp?

Afhankelijk van de mate van isolatie komt jouw woning in aanmerking voor een warmtepomp. Bij woningen met energielabel A of B is het vaak mogelijk om een warmtepomp te plaatsen. Sinds 2006 zijn de meest nieuwbouwwoningen voorzien van energielabel A.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen:

  • Lucht/water warmtepomp

De buitenlucht wordt gebruikt als energiebron, de warmte wordt vervolgens overgedragen aan het verwarmingssysteem en het water in de woning.

  • Lucht/lucht warmtepomp

De buitenlucht wordt gebruikt als energiebron en kan ook ingezet worden als airco. In Nederland wordt deze pomp veel gebruikt in hotelkamers.

  • Bodem/water warmtepomp

De bodem wordt gebruikt als energiebron, de warmtepomp zet deze warmte om naar een hogere temperatuur om de woning en het water te verwarmen.

  • Water/water warmtepomp

Grondwater wordt als energiebron gebruikt. Het water wordt omhoog gepompt en zodra de warmte is onttrokken wordt het weer terug de grond ingepompt. Dit is een relatief dure oplossing.

Met een warmtepomp draag je dus bij aan de toekomst; je bespaart energie en zorgt voor minder CO2 uitstoot! Daarnaast zorgt een warmtepomp voor een constante temperatuur in je huis; een prettig leefklimaat zowel overdag als ’s nachts.

Meer informatie over de warmtepomp in uw nieuwbouwhuis? 

Vragen? Neem gerust contact met ons op of boek een inspiratiesessie met een van onze adviseurs.


Deel dit artikel

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email