Lichtplan maken nieuwbouwwoning! Welke lichtschakelaar kies je?

Verlichting is een belangrijk onderdeel van jouw (nieuwbouw)woning. Lichtplan maken nieuwbouwwoning? Daarbij horen natuurlijk ook lichtschakelaars. Er zijn veel soorten verkrijgbaar. In deze blog leggen we uit welke lichtschakelaars er zijn en waar je ze het beste kan gebruiken.

Enkelpolige schakelaar

Dit is de meest eenvoudige schakelaar. Deze is voorzien van twee sluitklemmen en een schakelknop. Deze wordt vaak gebruikt in kleinere ruimtes, waar het licht maar vanaf een punt geschakeld hoeft te worden.

Tweepolige schakelaar

Deze schakelaar werkt net als de enkelpolige schakelaar, maar heeft een schakelknop en vier sluitklemmen. Deze wordt vaak in vochtige ruimtes gebruikt, hier is veiligheid bij elektriciteit erg belangrijk. De veiligheid wordt gegarandeerd door een schakelaar naast een fasedraad en schakeldraad aan te sluiten. Hierdoor is het hele elektrische circuit spanningsloos.

Wisselschakelaar

Een wisselschakelaar wordt altijd met meer dan een wisselschakelaars geplaatst. Deze wordt gebruikt om een lichtpunt op twee verschillende plaatsen te bedienen. Hiermee kan een stroomkring worden geopend, terwijl de andere wordt gesloten. Denk bijvoorbeeld aan een lamp die zowel boven- als onderaan de trap kan worden in- en uitgeschakeld. 

Kruisschakelaar

Met deze schakelaar kan je een lichtpunt op drie of meerdere plaatsen bedienen. De kruisschakelaar verbindt wisselschakelaars door vier schakeldraden. Deze heeft een bedieningsknop en vier aansluitklemmen. Dit soort schakelaar wordt vaak gebruikt in traphallen of ruimtes met meer dan twee deuren.

Serieschakelaar

Een serieschakelaar is een schakelaar met twee schakelknoppen en drie aansluitklemmen. Dit bestaat eigenlijk uit twee enkelpolige schakelaars in een behuizing. De serieschakelaar wordt vaak gebruikt om twee lichtpunten vanaf een plaats te bedienen.

Schemerschakelaar

Een schemerschakelaar regelt het automatisch in-en uitschakelen van bijvoorbeeld buitenverlichting. Je kan zelf instellen bij welke lichtsterkte (in lux) de schemerschakelaar de lampen aan- en uitzet. Een makkelijke oplossing om verlichting automatisch in en uit te schakelen waardoor er ook nog eens energie bespaard wordt!

Sleutelschakelaar

Sleutelschakelaars zijn draaischakelaars die alleen met een geschikte sleutel te bedienen zijn. In dit opzicht bieden ze een effectieve toegangsbeperking voor elektronische toepassingen. Deze worden vaak gebruikt bij appartementencomplexen voor de privélift of toegang tot de autolift.

 

Tijdklokschakelaar

Met deze schakelaar kan je voorgeprogrammeerd verlichting aansturen. Je kan per dag en week inschakelen wanneer de verlichting in- en uitgeschakeld moet worden. Daarnaast kan je natuurlijk ook nog steeds handmatig de verlichting aan- of uitzetten.

Bewegingsdetector

De naam zegt het eigenlijk al; dit soort schakelaar schakelt het licht aan als er beweging wordt geconstateerd. De gevoeligheid van de sensor is zelf in te stellen. Deze bewegingsdetector kan zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd. De sensor moet geplaatst worden waar normaal gesproken veel activiteit is, zodat het licht op het juiste moment ingeschakeld wordt. Daarnaast wordt deze schakelaar ook gebruikt om inbrekers af te schrikken rondom het huis. 

Meer weten over verlichting, schakelaars en een lichtplan? Lees hier de blog over verschillende soorten verlichting of neem contact met ons op!

Meer informatie over grondkabels? Of heb je een vraag? Neem contact met ons op of boek een inspiratiesessie met een van onze adviseurs. 

 

Deel dit artikel

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email