Hypotheek nieuwbouwwoning? Dit gaat net even anders

Je hebt te horen gekregen dat je bent ingeloot voor een nieuwbouwwoning, gefeliciteerd! Nu kan je je gaan storten op het regelen van de hypotheek nieuwbouwwoning. Bij een nieuwbouwwoning gaat dit net iets anders dan bij bestaande woningen.

Standaard wordt je hypotheek berekend op basis van je inkomen, de hypotheekrente, je vaste lasten, de woonquote en de marktwaarde van je woning. Het laatste punt, de marktwaarde van je woning is het grootste verschil ten opzichte van bestaande bouw. 

Sinds 2018 kan je 100% van de marktwaarde van jouw nieuwbouwwoning financieren in de hypotheek. Deze wordt opgebouwd uit drie lagen:

  • Koop-/aanneemovereenkomst

De koopovereenkomst is het bedrag voor de grond en de aanneemovereenkomst is het bedrag dat je aan de aannemer gaat betalen voor het bouwen van de woning. Het geld voor de aanneemovereenkomst plaats je in een bouwdepot. Vanuit hier wordt de hypotheek in delen uitbetaald, afhankelijk van het tempo van de bouw. Deze loopt vaak tussen de 12 en 36 maanden. 

  • Meerwerk

Dit zijn de werkzaamheden die afwijken van de standaardbouw. Deze kosten hebben invloed op de marktwaarde van je woning. Je hebt als koper vaak enkele keuzes die de aannemer als maatwerk kan leveren. Zoals de keus in keuken, vloer of badkamer. 

  • Renteverlies

Dit is het verschil in rente dat jij betaalt aan de hypotheekverstrekker en dat wat jij ontvangt op jouw bouwdepot. Je betaalt rente over het bouwdepot (het is onderdeel van je hypotheek), maar je ontvangt ook rente over het geld dat in het bouwdepot zit. In de beginfase zijn de hypotheekrente en depotrente vaak even hoog. Het depot raakt gedurende de bouw steeds leger, dus ontvang je steeds minder rente. Naar verhouding ga je dus steeds meer rente betalen.

Stelposten 

Tijdens het bouwen van een huis weet je nog niet precies welke badkamer, keuken en/of vloer je gaat uitkiezen. Hiervoor is het opnemen van een stelpost handig. Dit is een geschat bedrag voor een onderdeel van het huis. Zodra de definitieve keus is gemaakt wordt dit bedrag verrekend. 

Duurzaamheid van invloed op jouw hypotheek 

De duurzaamheid van je woning is van invloed op de hypotheek. Alle nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig met een energielabel A gebouwd. Als dit jouw woning betreft kan je bij bepaalde hypotheekverstrekkers meer lenen dan dat je in eerste instantie zou kunnen. Ook kan de hypotheekrente op basis van de duurzaamheid van jouw huis worden verlaagd. Projectontwikkelaars kunnen bijvoorbeeld een groenverklaring aanvragen. Vanuit de overheid wordt op deze manier duurzame bouw gestimuleerd. Ook worden er nul-op-de-meter woningen (NOM) gebouwd. Deze woningen zijn duurzaam gebouwd; er wordt gekeken naar het opwekken van energie, het leefklimaat, toevoer van frisse lucht etc. etc. Is jouw woning duurzaam gebouwd? Dan kom je bij veel geldverstrekkers in aanmerking voor korting op de hypotheekrente. 

Welke kosten heb ik niet?

Hierboven wordt vooral gesproken over de kosten die je hebt aan een hypotheek voor een nieuwbouwwoning. Maar vergeet vooral niet dat er minder bijkomende kosten zijn dan dat je bij bestaande bouw zou hebben. Je betaalt geen overdrachtsbelasting, notariskosten voor eigendomsoverdracht en notariskosten voor je inschrijving bij het Kadaster. Dat is mooi meegenomen!

Meer informatie over nieuwbouwen? Of heb je een vraag? Neem contact met ons op of boek een inspiratiesessie met een van onze adviseurs. 

Bekijk ook een van onze andere blogs over het bouwen van een nieuwbouwwoning. Zo informeren wij je bijvoorbeeld graag over: de 5 meest gestelde vragen over het betalen van je nieuwbouwwoning. Maar uiteraard denken we graag met je mee over meer praktische tips zoals; lichtplan, het aanleggen van je nieuwbouw tuin, verhuistips, welk type vloer je het beste kunt kiezen en nog heel veel meer. Woonklaar is naast de one-stop-shop voor je nieuwbouwwoning ook een echte kennisbank.

Deel dit artikel

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email