Jij bent op zoek naar een passend kleurenpallet voor jouw (nieuwbouw)woning of de restyling van jouw woning. Waarschijnlijk duid je al snel op een aantal termen als RAL, RGB of NCS. Deze blog gaat over deze laatste term, het Natural Color System, ofwel NCS.
Wat is het Natural Color System?
Het Natural Color System is een logisch opgebouwd kleurordeningssysteem, dat het natuurlijke kleurgevoel van mensen aanspreekt. Met het NCS kunnen alle denkbare kleuren visueel beschreven en precies geordend worden. Het Natural Color System is een van het meest uitgebreide en meest gebruikte kleurensysteem van deze tijd. Het NCS zorgt er voor dat het makkelijk is om kleuren te analysereren, specificeren, beschrijven, produceren en controleren.
Hoe werkt het Natural Color System?
Het NCS is een kleurenmodel dat is gepubliceerd door het Scandinavische Kleureninstituut van Stockholm. Dit systeem stelt dat het menselijk brein vier (met zwart en wit zes) elementaire kleuren kan ervaren, namelijk rood, geel, groen en blauw. Deze kleuren zijn daarnaast opgedeeld in drie paren (wit en zwart daarbij toegevoegd); wit en zwart; groen en rood; geel en blauw. Deze kleuren neemt men als zuiver waar.
Belangrijk is om het begrip elementaire kleur helder te hebben. Elementaire kleuren zijn de kleuren waaruit volgens de kleurenleer in ons oog de indrukken van gemengde kleuren worden gevormd. Dus hoe onze ogen en daarmee ons brein deze kleuren opneemt.
Wat is de NCS-index?
De NCS-index is de grootste en meest complete stalencollectie van de branche. Deze index bevat 1950 kleuren. In 2004 zijn er tweehonderd nieuwe kleuren toegevoegd. De kleuren uit de index zijn ingedeeld in drie dimensies: helderheid, verzadiging en de kleurtoon. De NCS index wordt veelal gebruikt door architecten, designers en verffabrikanten.
Wat is de NCS-kleur notatie?
Alle Natural Color System kleuren worden op een bepaalde manier genoteerd. Elk kleurnummer begint met vier cijfers, gevolgd door een code van een of twee letters met daartussenin weer twee cijfers. Bijvoorbeeld: 2555 – B30G of 4030 – R
Snap je het nog? Lees verder voor een voorbeeld en verdere uitleg!
De tint van de kleur wordt aangegeven door de volgende letters:
- Y = geel (yellow)
- R = rood (red)
- G = groen (green)
- B = blauw (blue)
De eerste vier cijfers van het kleurnummer weergeven de helderheid en verzadiging. De eerste twee cijfers staan voor helderheid (hoe licht of hoe donker een kleur is), hoe lager dit getal hoe lichter de kleur. Hoe hoger het getal hoe donkerder de kleur.
De laatste twee cijfers geven de verzadiging weer. Dit gaat over hoe fel, krachtig, dof of mat een kleur is. In het voorbeeld van de kleur 2555 – B30G geeft het getal 25 aan dat het gaat om een lichte kleur. Het getal 55 geeft aan dat het om een hoge verzadiging gaat, de kleur is dus fel en krachtig.
Het laatste deel van de kleur notatie (B30G) geeft weer dat het een blauwe kleur is, met 30 procent groen.
Het Natural Color System lijkt op het eerste gezicht vrij ingewikkeld, maar zodra je begrjipt hoe je de kleuren kunt ‘lezen’ of kunt ‘noteren’ wordt het vaak al een stuk gemakkelijker! Daarnaast is het natuurlijk handig bij het kiezen van kleuren om passende tinten te vinden zodat jouw inrichting en de sfeer van het huis een mooi geheel gaat vormen.
Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan advies? Dit kan over kleur gaan, maar ook over de meest uiteenlopende woonvragen. We denken graag met je mee. Neem contact met ons op of boek een inspiratiesessie met een van onze adviseurs.
Bekijk meer tips in onze kennisbank. Wij delen graag alle kennis met je die wij in de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Ga jij binnenkort starten met het bouwen van je droomwoning? Onze blogs helpen je vast en zeker op weg.