Vloerafwerking van je nieuwbouwwoning

Weet jij al wat de vloerafwerking van je nieuwbouwwoning wordt? In de technische omschrijving van een nieuwbouwwoning kan je terugvinden hoe de vloer wordt opgeleverd. Egalisatie van de vloer is vaak nodig als voorbereiding op vloerbekleding door middel van een egalinelaag. Wanneer de woning voorzien is van vloerverwarming dan vraagt dit om extra aandacht bij afwerking van de vloeren. In deze blog een aantal tips!

 

Vocht in je nieuwbouwwoning

Tijdens de bouw komen verschillende bouwmaterialen, verdiepingen en muren in aanraking met een grote hoeveelheid vocht. Bij oplevering van de woning moet dit vocht tijdens de beginperiode uit de woning trekken. De complete droging van een nieuwbouwwoning duurt zeker een jaar. Om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen is het van belang om de nieuwbouwwoning geleidelijk op te warmen. De afwerkingsmaterialen van deze tijd zijn kwetsbaar omdat ze hard en broos zijn. Zij kunnen het drogingsproces niet opvangen zonder dat er scheurvorming of onthechting ontstaat.

 

Damp-open of damp-dichte afwerking

Voor afwerking van de vloer is het aan te raden om te kijken naar naar damp-open materialen zoals bijvoorbeeld tapijt met jute rug, naaldvilt of kokosmatten, zodat de vloer genoeg ruimte krijgt om te drogen.

Toch liever een damp-dichte afwerking?

We raden aan om dan eerst voor een tijdelijke damp-open afwerking te kiezen. Wanneer je toch bij oplevering voor een damp-dichte vloerafwerking (bijvoorbeeld pvc of linoleum), is het advies om dit te laten doen door een professionele vloerenlegger.

Om te voorkomen dat er vocht in de dekvloer wordt opgesloten kan deze vloerenlegger een Calcium-Carbid-meting (CM-methode) doen om de vochtigheid van de vloer vast te stellen.

Vloerafwerking bij vloerverwarming

Bij vloerverwarming is het voor een juiste werking van deze duurzame installatie heel belangrijk dat je aandacht besteed aan de juiste vloerafwerking. Deze moet natuurlijk voldoende warmte doorlaten.

Hieronder vijf aandachtspunten:

  • Er moet rekening worden gehouden met de isolatiewaarde (RC-waarde). De installateur adviseert een RC-waarde van maximaal 0,09m2 K/W en mag nooit hoger zin dan 0,12m2 K/W. Een hogere waarde zorgt voor een onnodig hoog verbruik en een vermindering van het comfort.
  • Onder sommige vloeren moet een vloerverwarming geschikte ondervloer worden aangebracht. De totale vloer (dus vloer én ondervloer) moeten dan aan de hierboven genoemde RC-waarde voldoen.
  • Vloerafwerkingen die direct op de cementdekvloer worden gelijmd zijn aan te raden omdat deze direct verbonden staan met de vloerverwarming en dus sneller de temperatuur overneemt.
  • Er kan scheurvorming optreden in na de oplevering gelegde tegelvloeren door lichte werking in gewapende betonvloeren. Vraag de specialist voor advies in passende materialen als elastisch blijvende lijm en dilatatievoegen.
  • Vóór het aanbrengen van vloerbedekking of parket moet het vochtpercentage in de dekvloer gecontroleerd worden. Bij een te hoog percentage kan de vloer loslaten of kan er blaasvorming optreden.

 

Overleg altijd met de leverancier van de vloerafwerking of deze geschikt is voor vloerverwarming.
Kijk goed naar de totale hoogte van uw afdekvloer in combinatie met de afwerklaag. Tegels zijn bijvoorbeeld dikker dan een pvc-vloer waardoor het voor kan komen dat u ongewenst kieren onder de deuren krijgt. Een oplossing hiervoor is het verhogen van de afwerklaag waardoor de vloer dus hoger terecht komt. Ook hierbij is aandacht nodig voor de RC-waarde van de vloerverwarming.

Kortom er zijn diverse mogelijkheden. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat. Bij het bouwen van een nieuwbouwoning komt veel kijken. Een woning bouw je niet dagelijks of jaarlijks. Het is daarom goed de tijd te nemen om je in al dit soort zaken te verdiepen. Ook deze ogenschijnlijke eenvoudige keuzes doen er toe.

Natuurlijk sta je er niet alleen voor. Wil je meer weten over bouwtips of spreken met een van onze adviseurs? Dat kan altijd. Neem gerust contact met ons op of boek een inspiratiesessie met een van onze adviseurs.

Meer weten over voor- en nadelen van verschillende soorten afwerkvloeren? Klik dan hier

 

Deel dit artikel

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email