Welke lichtsterkte is gepast in welke ruimte?

Jouw woning heeft verschillende ruimtes met verschillende functies. Voor veel mensen is het lastig om vooraf te bepalen hoeveel licht er nodig is in iedere ruimte. Hoeveel lichtsterkte heeft iedere ruimte eigenlijk nodig? In deze blog geven we antwoord op die vraag! 

We beginnen met een aantal begrippen: 

Lumen

Het aantal lumen is de hoeveelheid licht die uitgezonden wordt door een lichtbron. Dit is onafhankelijk van de afstand van de lamp. 

Lux

Met lux drukken we de hoeveelheid licht op een bepaald oppervlak uit. In tegenstelling tot lumen is lux wel afhankelijk van de afstand van de lamp. 

Kelvin

De waarde die aangeeft wat de lichtkleur is noemen we Kelvin. Hoe hoger het aantal Kelvin hoe kouder het licht, hoe lager het aantal Kelvin hoe warmer het licht. 

De lichtsterkte wordt dus uitgedrukt in lumen. Om een goede sfeer te krijgen in de ruimte is het belangrijk om te weten hoeveel lumen er gewenst is. Dit begint natuurlijk bij lampen maar is ook afhankelijk van andere factoren:

  • Aanwezigheid van daglicht: hierdoor kan het zo zijn dat er minder sterk licht nodig is. 
  • Functie van de ruimte: in een keuken of badkamer gaat het vooral om functioneel licht. In de woonkamer zal het voornamelijk gaan om sfeer verhogend licht. 
  • De kleur van muren en plafond: lichte kleuren weerkaatsen makkelijker het licht dan donkere kleuren.
  • De grootte van de ruimte: een grotere ruimte heeft natuurlijk meer licht nodig.
  • De hoogte van het plafond: wanneer de lichtbron hoog hangt zal er rekening gehouden moeten worden met het aantal lux.
  • Type lamp: tot slot is natuurlijk het type lamp dat van belang is om het aantal lumen vast te stellen. 

Aantal lumen per ruimte

Om het aantal lumen per ruimte vast te stellen is het dus van belang om bovenstaande factoren mee te nemen. Er zijn een aantal richtlijnen opgesteld per ruimte, die rekening houden met de functie van de ruimte in de woning. Onthoud dat het aantal lumen per specifieke woning en ruimte afhankelijk is van de factoren hierboven. 

Badkamer

In deze ruimte is het natuurlijk belangrijk om jezelf goed te kunnen zin in de spiegel. (2.000 – 4.0000 lumen) 

Keuken

Goed licht boven het werkblad en fornuis zijn erg belangrijk voor functionaliteit en veiligheid. (5.000 – 10.000 lumen)

Zithoek/ woonkamer

In de woonkamer is het vooral belangrijk dat er sfeer wordt gecreëerd. In verhouding is hier dus minder licht (en dus lumen) nodig. (1.500 – 3.000 lumen) Ook kan er natuurlijk een dimmer geplaatst worden waardoor er naar behoefte meer of minder licht aanwezig is. Lees je vaak boeken? Dan kan je een leeslamp toevoegen voor meer licht.  

Slaapkamer

Wanneer er geen bureau aanwezig is op de slaapkamer is er minder licht nodig. (2.000 – 4.000 lumen). Is er wel een bureau aanwezig, dan is 4.000 – 6.000 lumen benodigd. 

Bureau 

Het is natuurlijk belangrijk om ook ’s avonds laat of op een donkere dag genoeg licht te hebben om te werken, daarom is het advies om hier een relatief hoger aantal lumen te gebruiken. (4.000 – 6.000 lumen)

Houd dus altijd rekening met het aantal lumen per kamer. Naast lumen is het belangrijk om rekening te houden met de gewenste Kelvin-waarde per ruimte. 

Wil jij aan de slag met de verlichting in jouw woning? Studio Maris maakte voor jou een paper waarin je stap voor stap jouw lichtplan maakt. 

Download hier onze paper: Lichtplan DIY! ‘Stap voor stap zelf een lichtplan maken’ 

Heb je nog vragen of behoefte aan advies? We denken graag met je mee. Heb je een vraag? Neem contact met ons op of boek een inspiratiesessie met een van onze adviseurs. 

Bekijk meer tips in onze kennisbank. Wij delen graag alle kennis met je die wij in de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Ga jij binnenkort starten met het bouwen van je droomwoning? Onze blogs helpen je vast en zeker op weg.

Deel dit artikel

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email